Interorganisationeel, organisatie & project; helpt met het opstellen van een circulaire strategie voor de organisatie of het project.
Hoog; vergt het opstellen van een gemeenschappelijke strategie, via verschillende brainstormsessies en overleggen, en daarnaast ook het monitoren en reflecteren op deze strategie.
Betrokkenheid organiseren. Het vergt veel tijd en moeite om alle relevante medewerkers in een organisatie te betrekken. Dit wordt vaak niet voldoende gedaan, waardoor werknemers zich niet betrokken voelen en weinig van de strategie afweten. Bij het werken met afgevaardigden is het van belang dat niet alleen de individu zich betrokken voelt, maar de gehele afdeling/functiegroep zodat er bij een wisseling van de wacht geen problemen ontstaan. Het organiseren van reflectiesessies per afdeling door de afgevaardigden kan hierbij helpen: wat gaat de strategie bijvoorbeeld voor de afdeling betekenen en wat hebben ze hiervoor nodig?
De Gemeente Amsterdam heeft voor 2020-2025 de strategie Amsterdam Circulair opgesteld. Hierin staat beschreven wat de gemeente onder de circulaire economie verstaat, met behulp van de stadsdonut (van Kate Raworth). Daarnaast staan verschillende ambities en tussentijdse doelen in het document beschreven zoals: 10% circulaire inkoop in 2022, alle uitvragen voor de gebouwde omgeving circulair in 2023, het gebruik van 50% minder nieuwe grondstoffen in 2030, en een 100% circulaire stad in 2050. Hierbij worden ook verschillende actierichtingen beschreven om naar de circulaire ambities toe te werken.