Interorganisationeel, organisatie en project; helpt om een systeemperspectief te nemen en de verschillende betrokken werknemers/partijen bij de transitie naar de circulaire bouw te identificeren in organisaties en projecten.
Laag - gemiddeld; kan gedaan worden gedurende een eenmalige sessie, maar om de system mapping volledig uit te voeren zijn meerdere sessies nodig, waarbij deelnemers tussentijds informatie verzamelen over de geïdentificeerde betrokkenen.
Inzicht in de rol van anderen. Een belangrijke stap in de system mapping oefening is het luisteren naar de betrokkenen en hun belemmeringen (stap 3). Deze stap wordt soms overgeslagen, waardoor men zich baseert op veronderstellingen, wat tot verkeerde inzichten kan leiden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een projectmedewerker wordt verweten dat hij/zij niet genoeg op circulariteit focust in een project, maar deze medewerker heeft hier bijvoorbeeld maar weinig invloed op omdat hij/zij streng wordt afgerekend op budget en planning door de projectleider. Door te reflecteren op de verschillende betrokkenen in de organisatie bij de transitie naar circulair bouwen kunnen de juiste individuen in de organisatie meegenomen worden. Om meer inzicht in de rol van anderen te creëren in organisaties of projecten kan ook een rollenspel uitgevoerd worden (zie ‘Rollenspellen – empathy mapping’).
In het artikel van Gerding, Wamelink en Leclercq (2021) (zie wetenschappelijke validatie) wordt een system mapping uitgevoerd voor 3 verschillende circulaire bouwprojecten. Uit deze oefening blijkt welke actoren invloed hebben op de circulaire besluiten en ambities in de projecten.